Vad är IPTV?

Trots tillgängligheten till denna nya teknik och den allvarliga tillväxt den upplever, visar en studie att 46% av européerna inte känner till termen IPTV, så vad är IPTV?.
IPTV svarar för att förkortningen “Internet Protocol television”, och identifierar sändning av mms-tjänster såsom tv / VIDEO / audio över IP nätverk. Termen IPTV Box hänvisar emellertid till ett sätt att tv-sända närmare affärsmodellen för TV, kabel och satellit.
Ur leverantörens synvinkel, och av denna anledning, IPTv omfattar förvärv, bearbetning och säker distribution av innehåll över en IP-infrastruktur.
Användningen av IP-protokollet för videoöverföring gör att de resurser som är avsedda för denna funktion är de som traditionellt används av dessa operatörer för överföring av annan typ av trafik som inte innebär en stor investering i nätverksutrustning för denna uppgift. Vid första anblicken kan det tyckas att denna lösning inte är den mest lämpliga eftersom den inte kunde ge den nödvändiga kvaliteten, även om det är sant att det uppnår detta av följande skäl:

IP-växlingselement har vuxit i prestanda, och konventionella routrar som har använt programvara packet switching ger vika för så kallade nivå 3 växlar, som är en del av denna hårdvara växling.
På samma sätt har tekniker uppträtt kommersiellt som gör det möjligt att justera och garantera kvaliteten på tjänster i IP-nätverk, en mycket viktig faktor, eftersom videotrafik är extremt känslig för eventuell försämring av nätverksprestanda.

Även när man fortsätter att arbeta med IP, görs inkapslingen av innehållet över RTP och UDP, med hjälp av IP multicast-teknik för distribution. Dessa tekniker har fördelen att varje IPTV kanal överförs endast en gång och replikeras vid alla punkter i nätverket där banorna är bifurcated för att nå olika användare som har ställt in den här kanalen. Detta möjliggör” en till flera ” kommunikation över IP-nätverk. Således är varje multicast-kanal konfigurerad med en multicast IP-adress och för att ställa in vilken kanal som helst, måste vår STB bara prenumerera (gå med) till motsvarande multicast-grupp och skicka ett IGMP-paket till åtkomstroutern som äntligen tjänar innehållet till klienten. IP-video transport är standardiserad i DVB-IPI standard.
Fördelarna med IPTV är följande:
Interaktivitet-i IPTV öppnar det möjligheten till nya typer av tjänster som tidigare inte var tillgängliga på andra nätverk. I detta fall överförs både video-och interaktiva tjänster via IP-nätverket som underlättar överlappningen av produkter, eftersom allt överförs i IP-paket. Dessutom tillåter dess kapacitet för tvåvägskommunikation leverantörer att utveckla ett brett utbud av interaktiva applikationer där ytterligare utveckling inte krävs för att erhålla returkanalen, eftersom användaren har ett modem/router som kan kommunicera hemifrån till leverantören.
Time shifting-kombinationen av IPTv med videobandspelare, tillåter schemalagd inspelning av innehåll för senare uppspelning.
Integration – gör det lättare för många företag/leverantörer att erbjuda flera tjänster i ett enda integrerat paket vilket minskar kostnaderna för användaren.
Anpassning-ett end-to-end IPTv-system tillåter tvåvägskommunikation och tillåter användaren att anpassa sina TV-konsumtionsvanor så att han kan bestämma vad han vill titta på och när.
Krav på låg bandbredd – i stället för att distribuera alla kanaler till varje användare tillåter IPTV teknik tjänsteleverantörer att endast betjäna videoströmmen som användaren har begärt. Den här funktionen är mycket attraktiv för operatörer eftersom det låter dig spara bandbredd på ditt nätverk.
Tillgänglig av flera enheter-titta på IPTV är inte begränsat till TV-användning. Konsumenterna kan komma åt tjänsten via PC eller mobil.
Video on Demand-VoD är ett interaktivt element men med en sådan enhet att det är värt att nämna separat. Det tillåter oss att göra inköp av innehåll (filmer, dokumentärer, serier..) när det är bekvämt, visa det när det passar oss och utföra de klassiska funktionerna hos en videospelare, till exempel paus, förskott, spola tillbaka.
Även om det är sant att IPTv har alla ovanstående fördelar gör det till en mycket attraktiv produkt, vi kan inte glömma några nackdelar som du behöver veta:
Packet loss-IPTV använder samma teknik som att komma åt webbsidor, dataöverföring, för sitt ändamål. Eftersom detta protokoll inte är anslutningsorienterat kan du ibland uppleva paketförlust eller förseningar, vilket hindrar dig från att se och lyssna på TV: n direkt, i de fall där paketförlusten är tillräckligt hög.
Täckning – möjligheten att erbjuda IPTV-tjänster till abonnenter, är omvänt proportionell mot det avstånd som denna abonnent ligger hos centralen. Medan länder som Italien den genomsnittliga avståndet inte överstiga 800 m. i andra länder som Frankrike eller Spanien, detta avstånd media, överstiger 2,5 km vilket är en begränsning för signalen att komma fram utan paketförluster och IPTV är en verklighet.
Kort sagt, de tjänster som traditionellt erbjuds via IPTV är två:
Sändningskanaler-där kunden har en bred uppsättning högkvalitativa digitala TV / radiokanaler som erbjuds av operatören i form av biljetter, Prenumerationer etc., i den meningen beter sig IPTV-operatören som någon satellit-eller kabel-TV-operatör.
Content on Demand (VOD) – det här är den differentierande tjänsten med satellit-eller kabeloperatörer. Det ger tillgång till en katalog över audiovisuellt innehåll med samma funktioner som om innehållet var tillgängligt på en DVD. I det här fallet och eftersom användaren har fullständig kontroll över uppspelningen av programmet (stopp, framåt, spola tillbaka..) det är inte möjligt att dela samma flöde mellan flera användare, så de vanliga unicast-teknikerna (RTP) används. Detta tvingar till viss del att placera VoD-servrarna vid punkter relativt nära användarna för att uppnå systemets korrekta skalbarhet.